Hoe uw gazon onderhouden

Hoe uw grasmatten onderhouden voor het volledige jaar?

Zodra uw grasmatten er liggen, vormen ze langzaam een deel van de omringende natuur. Eerst lagen ze nog veilig opgeslagen in onze loods. Maar nu zijn ze aan hun lot overgelaten, vatbaar voor alle grillen van vrieskou tot hittegolf. Wilt u jaar in jaar uit een vol, groen gazon? Dan moet u uw gras besproeien, maaien en bemesten. Maar er is meer. Voor elk seizoen bestaan er tips om uw grasmatten te onderhouden.

Uw grasmatten onderhouden in het voorjaar

In de lente raden we aan om uw gazon te verticuteren. Deze harktechniek verwijdert de ‘viltlaag’ van uw gazon. Die bestaat uit plantaardig materiaal zoals resten gemaaid gras, stengels, mos en onkruid. In het begin kan de viltlaag geen kwaad, want ze verhindert verdamping van het bodemwater. Wordt de laag alsmaar dikker? Dan neemt uw gras minder zuurstof, water en meststoffen op. Uw gras besproeien haalt dan niet veel meer uit. Dus: uw grasmatten onderhouden? Dat betekent af en toe verticuteren.

Uw grasmatten onderhouden in de zomer

Het grootste gevaar voor uw grasmatten tijdens de zomermaanden? Uitdroging. Regelmatig uw gras besproeien is dus de boodschap. Doe dit nooit op het warmste moment van de dag, want dan verdampt uw water razendsnel. Sproeit u ’s avonds? Dan blijft uw gras langer vochtig en trekt u slakken aan. En dat zijn niet de ideale partners om uw grasmatten te onderhouden. Het beste moment om uw gras te besproeien is dus ’s morgens. Maar doe dit niet té vaak. U sproeit beter veel in één keer.

Uw grasmatten onderhouden in het najaar

In het najaar moet u minder sproeien, maar meer harken. Dit hoeft niet dagelijks, maar als u uw grasmatten onderhouden wilt houden, verwijdert u het best de herfstbladeren. Nog een laatste tip? Strooi net voor de winter kalk over uw gazon. Zo voorkomt u mosproblemen.
Hebt u nog vragen? Neem dan zeker contact met ons op.